fbpx

Take the Quiz: Suicide Myth or Fact?

1. Myth or Fact? Those who threaten suicide are just trying to get attention

Answer: Myth

Fact: Most of the time, they are trying to tell you they are suffering from suicidal thoughts. Sufferers often feel helpless and afraid. The only way to get help is to get attention. How else would you do it?

2. Myth or Fact? People who die by suicide usually talk about it first

Answer: Fact

FactL There are almost always warning signs when a person is having thoughts of suicide – someone talking about suicide is perhaps the most recognizable. Talking about death a lot, telling people goodbye, saying they are a burden and don’t want to live any more are all signs. These kinds of conversations should always be taken seriously.

3. Myth or Fact? Suicide can’t be prevented. If someone is set on taking their own life, there is nothing that can be done to stop them

Answer: Myth

Fact: Suicide is preventable. The majority of people contemplating suicide don’t really want to die. They are seeking to end intense emotional and/or physical pain. Listening is the most important role you can employ. You can’t “fix” this but you can listen. More about the brain attack known as suicidal thinking.

4. Myth or Fact? Discussing suicide may cause someone to consider it or make things worse

Answer: Myth

Fact: Asking someone if they’re suicidal will never give them the idea. Doing so can be the first step in helping them to choose to live. Most suicidal people are relieved when asked. This has been proven my multiple studies.

5. Myth or Fact? Women attempt suicide more often than men, but men complete suicide more often than women

Answer: Fact

Fact: Typically, women who attempt suicide, use methods that allow some time for intervention & rescue, such as poisoning/overdose. Men typically use firearms, which greatly reduces the likelihood of survival.

6. Myth or Fact? Talk therapy and/or medications don’t work

Answer: Myth

Fact: Treatment can work. One of the best ways to prevent suicide is by getting treatment for mental illnesses such as depression, bipolar and/or substance abuse and learning ways to solve problems.

7. Myth or Fact? Once a teen gets past a suicide attempt, they’ve learned their lesson

Answer: Myth

Nine out of 10 people who die by suicide suffer mental illness. Suicidal thoughts are often cyclical and return. That’s why it’s important to know the triggers and to make a plan to prevent suicide in rational thought so the sufferer will rely on that plan in irrational thought. Putting a hotline number or text line in a mobile phone is a good first step. 741-741 is the crisis text line. 1-877-273-8255 is the US national suicide hotline. International hotlines.  Local RVA suicide and mental health resources.

8. Myth or Fact? There is no need to screen kids for suicide because they won’t tell anyway

Answer: Myth

Most are want desperately to tell someone but they are scared and don’t know how. Asking them has proven to be an effective way to stop suicide and they are surprisingly honest. The ASQ is a 4-question screening tool for clinical settings that has been an effective screening tool for 10-24 year olds. You should always ask directly, “Are you thinking of suicide?”

How did you do?

Many of these myths are from the Chesterfield County Suicide Prevention Coalition presentation so I’ve giving our group credit here. 

suicide prevention coalition

Published by

Anne Moss Rogers

I am an emotionally naked TEDx speaker, and author of the Book, Diary of a Broken Mind and co-author with Kim O'Brien PhD, LICSW of Emotionally Naked: A Teacher's Guide to Preventing Suicide and Recognizing Students at Risk. I raised two boys, Richard and Charles, and lost my younger son, Charles to substance use disorder and suicide on June 5, 2015. I help people foster a culture of connection to prevent suicide, reduce substance misuse and find life after loss. My motivational, training and workshop topics include suicide prevention, addiction, mental illness, coping strategies/resilience, and grief. As talented and funny as Charles was, letting other people know they matter was his greatest gift. And now the legacy I try and carry forward in my son's memory. Professional Speaker Website. Trained in ASIST and trainer for the evidence-based 4-hour training for everyone called safeTALK.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Join the tribe that saves lives

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap